Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen, je kent ze vast wel. Donkerblauwe, rechthoekige panelen die energie opwekken. Dit is een omschrijving die veel mensen geven. Wat veel mensen niet weten, is dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. De twee meest gebruikte zonnepanelen zijn monokristallijn- en polykristallijn zonnepanelen. In dit artikel worden beide soorten besproken.

Monokristallijn zonnepanelen

De meest voorkomende soort zonnepaneel is de monokristallijn zonnepaneel. Dit zonnepaneel heeft een zwart tot donkerblauwe kleur en is helemaal egaal. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. Deze zonnecellen worden gemaakt van de grondstof silicium. De stof silicium kennen wij ook wel als zand. Zonnepanelen worden dus in feite gemaakt van zand! Het silicium wordt verhit tot dat het vloeibaar is en wordt dan vervolgens afgekoeld. Als silicium afkoelt, ontstaan er kristallen. Bij monokristallijn zonnepanelen liggen alle kristallen in dezelfde richting, waardoor de kristallen zuiverder zijn én beter in staat zijn om zonne-energie te genereren.

Doordat de kristallen nog worden bewerkt, na het afkoelen, is het productieproces intensiever dan bij polykristallijn zonnepanelen. Het produceren van monokristallijn zonnepanelen kost meer tijd, waardoor deze panelen ook duurder zijn. Het rendement van deze zonnepanelen is echter wel weer hoger.

Polykristallijn zonnepanelen

Naast monokristallijn zonnepanelen, zijn er dus ook polykristallijn zonnepanelen. Deze panelen zien er anders uit dan de monokristallijn zonnepanelen, die hierboven zijn beschreven. Polykristallijn zonnepanelen zijn namelijk blauw van kleur én gevlekt. Deze vlekken ontstaan tijdens het productieproces van de zonnepanelen. Als het silicium is afgekoeld en er kristallen zijn ontstaan, dan worden de kristallen niet in dezelfde richting gelegd. De kristallen liggen dus door elkaar, waardoor de panelen ook niet egaal zijn. Doordat de kristallen door elkaar liggen, is het rendement wat lager dan bij monokristallijn zonnepanelen. De polykristallijn zonnepanelen zijn wel minder duur dan monokristallijn zonnepanelen, omdat het productieproces dus minder lang duurt.

Welke kiezen?

Zowel monokristallijn- als polykristallijn zonnepanelen worden veel verkocht in Nederland. Als je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen, moet je dus kiezen tussen deze twee soorten zonnepanelen. Als je kiest voor monokristallijn zonnepanelen, dan heb je een hoge investering, maar deze heb je er vervolgens wel sneller uit, doordat het rendement hoger is dan bij monokristallijn zonnepanelen. Monokristallijn zonnepanelen zijn goedkoper, waardoor de investering aan het begin minder hoog is, alleen duur het wel langer voordat de zonnepanelen zijn terugverdient. Aan het einde van de rit maakt het dus niet zoveel uit welk type zonnepaneel je kiest!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *